Niet in mijn stad

Lopend door de stad is het straatbeeld veranderd, dichtgetimmerde winkelruiten. Ruiten die beschermd moeten worden tegen aangekondigde plunderingen. Winkeliers die al geen omzet hebben moeten nu kosten maken om hun zaak ‘in veiligheid’ te brengen. Iedereen is op het ergste voorbereid, niet gek met de beelden uit Den Bosch, Eindhoven en Rotterdam nog vers op het netvlies. Zelf ben ik op weg naar het politiebureau, als locoburgemeester vind ik het vanavond belangrijk om dichtbij de mannen en vrouwen te zijn die onze stad veilig houden.

Op social media worden er op verschillende plaatsen in de stad rellen aangekondigd. Defensie is ook hier een goede leerschool geweest. Het hoofd koel houden is een tweede natuur. Wat hebben we nu nodig? Er ligt een noodbevel klaar om – als dat nodig is – de openbare orde en veiligheid te herstellen. Ik doe een oproep in de media naar potentiële relschoppers op thuis te blijven en wijs ik ook ouders op hun verantwoordelijkheid. ‘Veroorzaakt uw kind schade, dan verhalen we dat op u.’ Houdt het hoofd koel en het hart warm. Als gemeente hebben we normaal gesproken altijd aandacht voor achterliggende problemen, alleen vanavond is daar even geen tijd voor. We moeten nu eerst het hoofd koel houden. Samen met politie en justitie trekken we een duidelijke grens, tot hier en niet verder.

Als de avond valt ontstaat er een kat-en-muisspel tussen de politie en jongeren. Betrokken inwoners sturen screenshots van berichten op social media over nieuwe verzamelplaatsen. We zitten er boven op en de meeste mensen gebruiken hun gezond verstand. Het blijft bij een aantal incidenten en aanhoudingen. Van rellen is gelukkig geen sprake. We zijn ook glashelder, ga je opnieuw in de fout dan krijg jij of je ouders een dwangsom van €7500 euro.

’s Avonds loop ik terug naar huis, de angel is er uit en ook de dagen er na blijft het rustig. Weer terug naar het hart. Waar ik ontzettend trots op ben is dat de gemeenschap één blok vormt en zegt: dit pikken we niet. Ik draag iedereen die geholpen heeft een warm hart toe.

Ik ben blij dat we snel konden schakelen met tal van organisaties en ondernemers. Ik heb veel respect voor jongerenwerkers die de wijk ingaan om met jongeren in gesprek te gaan, voor scholen die hun maatschappelijke taak pakken en natuurlijk voor de politie en andere hulpverleners die klaarstaan om de openbare orde en veiligheid te garanderen. Alleen samen krijgen we corona onder controle en samen zorgen we ook voor een veilige gemeente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *